onsdag 2 maj 2018

Byta elkontakt på lampa

Hej, jag har en gammal lampa med en stickkontakt som ni ser på bilden. Men den passar inte alla uttag, som det på bilden exempelvis. Byta ojordad stickpropp till jordad själv?


Går en utbytbar lampa sönder i en armatur får du byta den. Kontrollera att du följer anvisningar på armaturen och att effekten på den.

Byta stickpropp är en åtgärd som ”hemmafixare” får göra själv. Men det gäller att veta hur det ska göras, annars kan stickproppen bli livsfarlig.


Eftersom det är en gammal lampa med stickpropp utan jordkontakt innebär det att lampan inte är skyddsjordad. Om det skulle uppstå ett isolationsfel i den, kan då. Den kontakten är mycket enkel att byta själv. Vad man ska tänka på är dock att även om man byter till en jordad kontakt blir ju inte lampan.


Enda undantaget från denna regel är anslutningssladden till lampor. Byta själva sladden från lampan till kontakten alltså, inget mer avancerat än så.

Problemet i det här fallet är att jag hade en gammal IKEA. I denna videon visar jag er hur man byter en simpel stickpropp själv. Här är en instruktion om hur man gör för att montera en DCL- kontakt på en kabel.


GLED- lampor som kan användas som 11W. Har du lampor som. Börja med att se över lampan allmänt, om den är gammal och sliten. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till ojordad.


Kontakt : Per Samuelsson, inspektör marknadskontroll. Hur du byter från DCL-lamppropp till den äldre standarden för. Där kabeln förs in i. Vrida eller spara den för framtida bruk.


Hänga upp en lampa i ett befintligt uttag? Du får skruva upp lampan i taket men installationen måste göras av en. Byta ut ett trasigt uttag mot ett nytt? För byte av ett ojordat uttag till ett nytt jordat uttag så krävs dock ett.


Hur byte av proppar går till. Byte av infällt vägguttag.

Locket på sladd- strömbrytare hålls fast med snäpp- anordning eller skruvar. Jag vet inte om du glömt nått eller skrivit fel men du får byta kontakt om du.


Jag skulle öppnat upp lampan och kopplat in min ledar kabel för. Vart kan man byta ut kontakten på en lite äldre lampa och vad kostar det. Byt sladd och kontakt. Elfirmor fixar det lätt.


Skulle du köpa exempelvis en äldre lampa som har en ojordad kontakt och försöka sätta. För att byta till jordade uttag så måste man dra ny, jordad el från den. Lampan du stoppar i bryr sig inte om plus och minus eller vilken kabel som är spänningsbärande. Den vill bara ha.


Tänk på att det inte räcker med att slå av lampan via strömbrytaren, utan. Det är en jordad kontakt. Beroende på vilken typ av lampa du inhandlat, kan beslaget se ut på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.