fredag 15 juni 2018

Blödning i hjärnan

En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt. Vid en blödning i området runt hjärnan så orsakas detta oftast av en utvidgning av ett kärl. Hjärnblödning innebär att ett litet kärl i hjärnan brister och blod strömmar ut i omgivande vävnad.


Då uppstår brist på syre och näring. En annan behandling är medicin för att sänka blodtrycket. Epiduralblödning - blödning mellan skallen och den yttersta, hårda hjärnhinnan ( dura mater). Har man drabbats av stroke så kan.


Orsakas av att en artär brister till exempel efter ett kraftigt slag mot. Datortomografi av hjärnan visar om det är en propp eller blödning.


Ibland gör man kärlröntgen och ultraljudsundersökning av halskärlen för att. Behandling, Eftersom risken för re- blödning är stor de första dygnen är målsättningen.


Blödning i hjärnan

Symptomen vid stroke varierar beroende på vilken del av hjärnan som har skadats. Plötslig blixtrande huvudvärk väcker misstanke om blödning. Förutom blödningsskador kan vasospasm (kramp) i blodkärlen leda till nedsatt blodtillförsel till hjärnan, vilket kan skada hjärnvävnaden.


Dessa blödningar utgör cirka fem procent av alla stroke-fall. När det gäller blödning från en pulsåder inne i hjärnan brukar man tala om. Resten orsakas istället av en blödning där ett blodkärl brister och blodet rinner ut i hjärnan, vilket dels kan skada hjärnvävnaden direkt och dels stoppar blodet. Hjärnstamsblödning och opåverkad vakenhet.


Det kan ibland vara indicerat med. Huvudtrauma med bristning av i regel. Blödning mellan hårda hjärnhinnan och skallbenet. Skadorna visar sig som en. Stroke är en allvarlig sjukdom. En blödning kan också uppstå för att ett pulsåderbråck (aneurysm) brister. Om blod då strömmar ut i det vätskefyllda hålrum som omger hjärnan. Det finns två klassifikationer på hjärnblödning, intracerebral hjärnblödning (ICH) och extracerebral hjärnblödning (ECH).


På neurokirurgiska intensivövervakningsavdelningen på Tölö sjukhus behandlar vi sjukdomar och skador i centrala nervsystemet ( hjärnan och ryggmärgen). Hjärnan delas in i storhjärnan (cerebrum) och lill hjärnan ( cerebellum).


Storhjärnan består av två hjärn halvor som delvis har olika funktioner. Om det finns rikligt med blödningar i kontusionen, kallas det inre blödning i hjärnan (traumatisk intracerebral blödning ). En sådan kan uppstå också till följd av. Det här är en sjukdom som egentligen är två: Blodpropp eller blödning i hjärnan. Det typiska tecknet är en plötslig halvsidig förlamning eller att talförmågan.


Finns extracerebral blödning. Subaraknoidalblödning är en blödning mellan hjärnans innersta hinnor. Om man får ett hårt slag mot huvudet kan det uppstå blödningar, hjärnan kan svullna och man kan få skador på skallbenet.


Syns inget sådant på röntgen får man. En subduralblödning är en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Du kan få en sådan blödning efter ett slag mot huvudet vare sig det är en trafik- eller.


Om blodomloppet i hjärnan störs genom en propp eller blödning, orsakar det störningar i hjärnans blodomlopp som kan leda till ett slaganfall (stroke). Dessa patienter inkommer därför ofta inom ramen för ”Rädda Hjärnan ”-konceptet direkt till undersökning med akut CT hjärna. Den vanligaste. Skadan kan uppkomma efter en blodpropp, eller en blödning som uppstår inne i hjärnan.


Blödning i hjärnan

Beroende på var skadan uppkommer kan man också drabbas av olika. Winnipegs Nikolaj Ehlers sköt lagkamraten Bryan Little på örat i tisdags.


Blödning i hjärnan

Little drabbades av en blödning i hjärnan av smällen, skriver Global.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.