fredag 6 december 2019

Jordspett elverk

Hur skulle du klara dig utan el? Det är mindre farligt med 1volt eftersom det är en lägre spänning. Lågspänningsledningen är alltså mycket kortare. Sedan stenåldern har vi människor använt energikällor förutom vår egen och djurens.


Spänning mäts i volt (V) och när en krets sluts så genererar. Det i elektricitet som dödar möss, och människor eller andra djur för den. Impulsen är ofarlig för människor och djur vid enstaka stötar, men känns.


Instrumentet visar strömimpulsens spänning i antingen volt (V) eller kilovolt (kV). Gula” värden är i gränslandet mellan det en normal person tål och det område. Det läggs ner mycket arbete på att öka elsäkerheten och att minska antalet olyckor. Oftast ligger den några volt över eller under.


Kopplingsövningar ser du hur det fungerar i praktiken. Det finns också skaksäkra lampor som tål mer. Men hur mycket ström klarar en hund av som väger runt kg. Jag har en lampa som behöver 3mA, och en säkring som tål 1A.


De mäts i ampere respektive volt. Lampan anger hur mycket ström den kommer behöva, säkringen hur mycket ström den tåler att. Händelsen engagerade många människor och satte igång en debatt om. Då är jag så kall, jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv.


Jag tittade på bilder från hur jag såg ut efter olyckan och kunde inte sova den natten. Initialt hade samhället bara tillgång till muskelkraft från människor och djur. Armatur som tål lampor med spegel i (toppförseglade lampor).


Människan är i princip kortslutning och tar man tag i ledningen flyter det 100. Hur lätt strömmen kan flyta genom ledningen beror på hur mycket motstånd.


Jordspett elverk

Det tål inte luften och resultatet blir en genombrott i den normalt isolerande luften. Få människor har överlevt när de fått 10. Brännskador i armar och ben.


Jordspett elverk

Förskräckta åskådare såg hur mannens vänstra ben. AC=växelström, DC=likström, V= Volt, A=Ampere. Vävnadsmotståndet har betydelse hur skadorna fördelas vid samma strömstyrka och spänning.


Jordspett elverk

Vid 12V ska det väl till rätt många ampere, men hur många? Bilbatteri skall man ha respekt för när den kan leverera mycket ström. Elolyckor – när det går ström genom kroppen.


Det är ovanligt med elolyckor hemma, tack vare att många hem har hög elsäkerhet. Trots det sker. Hur mycket ström som flyter genom en ledning beror dels på hur mycket ström som strömkällan kan. Detta kallas spänning, och mäts i volt (förkortas V).


Vid beröringsspänningar över 1volt kan strömmen bli så stor att. Varken muskelvävnader eller blod tål särskilt höga temperaturer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.